Extracurricular

Propunerile și inițiativele elevilor pentru suguranța rutieră

Având în vedere creșterea exponențială a parcului de autovehicule raportat la o dezvoltare anevoioasă a infrastructurii rutiere, elevii au constatat că pe drumurile nationale din Romania se înregistreaza o creștere alarmantă a numărului de accidente rutiere cu consecințe grave. Lucrurile nu stau diferit nici pe drumul ce străbate Comuna Gornești. Pentru a preîntampina  aceste evenimente rutiere, echipa de proiect „ Your ideas, your initiatives” a venit cu câteva idei. Împreună cu arhitecta Bianca Bărbieru, elevii au studiat marcajele din apropierea școlii și au venit cu câteva propuneri. Pentru a realiza imaginile elevii au studiat semne de circulație, harta drumurilor și au utilizat aplicații precum google maps și photoshop. Vă lăsăm să descoperiți ce a ieșit 🙂

Echipa de proiect, 24 aprilie 2020

Ziua Internațională a cărții

În fiecare an, pe 23 aprilie, întreaga lume sărbătoreşte cititul – cărţile, autorii, ilustraţiile, editurile.📚📖 Cărţile au un loc special în viaţa fiecăruia și facilitează accesul la cunoaștere. Indiferent care este motivul pentru care citim, limba în care o facem sau locurile alese, e important să știm că universul din spatele cărților este inepuizabil și este compatibil cu nevoile fiecăruia dintre noi.
Alege cărți potrivite pentru tine! Cărțile pot fi buni prieteni în această perioadă !

Activități de promovare a proiectului „Your ideas, your initiatives” 2020

Conștienți de importanța siguranței pe drumurile publice, elevii Școlii Gimnaziale „Teleki Domokos” au început promovarea activităților proiectului prin realizarea de afișe, postere și construirea unei urne pentru ideile colegilor.

Echipa de proiect, 20 aprilie 2020

Siguranța pe drumul spre școală!

Zi de zi parcurgi drumul de acasă până la școală. Indiferent de modul în care străbați acest drum, este important să cunoști regulile de circulație, pentru a fi mereu în siguranță. În cadrul proiectului „ Your ideas, your initiatives ” echipa de proiect a școlii a realizat un set de chestionare pentru a verifica cunoștințele legate de semnele de circulație. Chestionarele sunt realizate pentru vârste diferite și au ca scop verificarea cunoștințelor colegilor noștri.

Echipa de proiect, 24 martie 2020

Fumul nu te face mare! O campanie pentru menținerea stării de bine-fără tutun!

La nivel mondial, consumul de tutun ucide anual aproximativ 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate. Împreună cu colegii de la DGASPC am demarat activități de prevenire a consumului de tutun și alcool în structurile școlii noastre. Le mulțumim pentru sprijin și promitem să continuăm campania!

14.02.2020


Eroi pentru Apa noastră

Elevii școlii noastre se pregătesc intens pentru concursul “Eroii lui Picurici”. Elevii noștri au dat dovadă de multă creativitate. Dincolo de talent și artă, cadrele didactice se străduiesc să dezvolte elevilor abilități de viață. Împreună putem face lumea noastră mai bună.

Vă invităm să admirați câteva dintre lucrările realizate până acum.

13.02.2020

Ziua cititului împreună

Elevii Școlii Gimnaziale “Teleki Domokos” din Gornesti au sărbătorit miercuri 5 februarie 2020 Ziua Cititului Împreună.

Poveștile lui Ion Creangă, personajele lui Caragiale sau aventurile lui Habarnam vor fi mereu la loc de cinste, indiferent dacă copilul de azi se înscrie într-un model cultural diferit, învață lucruri diferite de cele pe care le învăța bunicul lui. În “Gramatica fanteziei”, Gianni Rodari spunea că pentru a te cunoaște e nevoie să te imaginezi…iar pentru a te imagina e nevoie de lectură….de cărți, de povești citite sau ascultate, de experiențe intense, de identificare.
Această ocazie ne-a permis să apreciem încă o dată cât e de important să citești din plăcere, să găsești cartea și personajul care să te reprezinte…și cât de frumoși sunt cititorii.

Ziua Culturii Naționale

În fiecare an, la 15 ianuarie este marcată Ziua Culturii Naţionale, data fiind aleasă în semn de omagiu faţă de poetul naţional, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889).
Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte.

Fiecare zi este o zi potrivită pentru a promova cultura, interculturalitatea şi multiculturalitatea. Ne cunoaştem prin ceea ce ne apropie, iar lectura, cu siguranţă, ne aduce mai aproape unul de celălalt.

Elevii școlii noastre au realizat activități specifice acestei zile, promovând lectura, interculturalitatea și spiritul de echipă

Școala-echipa de dincolo de sunetul clopoțelului

Oricine și-a petrecut ceva timp într-o clasă din ciclul primar știe că toți elevii încep școala cu imaginație, curiozitate  și creativitate nelimitate. Rolul comunității  școlare este de a fi aproape de fiecare elev și  de a-i aduce plus valoare.

Este important ca unele activități să fie menite să  dezvolte și deprinderi care nu sunt de natură academică, cum ar fi colaborarea, susținerea.
În 20 decembrie 2019 comunitatea, elevii, profesorii  și părinții au făcut echipă și au fost alături de Szász Csanád, unicul participant din România  la concursul Fölszállott a páva, desfășurat la Budapesta.
Suntem mândri de parcursul excepțional, de momentele în care l-am privit și am votat cu emoție și sperăm ca munca lui să devină model pentru ceilalți.
Felicitări!!!

Școala în sărbătoare-Târg de Crăciun

Târgul de Crăciun din acest an s-a dovedit a fi prilejul perfect pentru a exersa competențe de antreprenoriat. Decorațiunile realizate de elevi au avut la bază materiale reciclate, materiale naturale și multă creativitate. De la mic la mare, fiecare elev și-a susținut clasa cu idei și multă muncă.


19 zile de prevenire a abuzurilor şi violenţei asupra copiilor şi tinerilor

În perioada 1-19 noiembrie 2019, în contextul Zilei internaţionale de prevenire a abuzului asupra copilului (19 noiembrie) şi al Zilei internaționale a drepturilor copilului (20 noiembrie) în Școala Gimnazială „Teleki Domokos” se vor desfășura activități ce au ca scop informarea elevilor, părinţilor și cadrelor didactice cu privire la recunoașterea formelor de abuz (inclusiv prin intermediul comunicării online) şi neglijare, trafic de persoane, consum de droguri sau alte substanţe ilicite etc. precum şi să intervină, alături de alţi specialişti.

Comunități școlare

Școala Gimnazială „Teleki Domokos” din Gornești face parte din comunitatea școlilor mureșene cu deschidere spre noutate și viziuni care să dezvolte elevilor competențe necesare incluziunii sociale și susține prin implicare activitățile pe care aceste școli le realizează.

Felicităm Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr.1 Tg. Mureș pentru inițiative și le mulțumim organizatorilor pentru parteneriate și oferirea posibilității de a le fi alături.


ZÎN – Ziua Învăţării Nonformale 2019

Și anul acesta, în octombrie, nonformalul a fost celebrat de elevii noștri ! În acest an direcțiunea școlii a decis să pregătească elevilor o surpriză.

Propria clasă în aer liber, un loc deschis învățării dincolo de pereții școlii! Vă mărturisim că orele ținute aici au fost cu adevărat interesante. Țineți aproape, avem în plan reamenajări, înfrumusețări și noi activități captivante!

De-a arhitectura continuă…!

Astăzi, elevii, utilizatorii de zi cu zi ai școlii noastre, au fost în măsură să ne informeze despre cum și-ar dori să fie școala care să-i pregătească pentru viață. Întâlnirea nr.2 din proiectul „De-a arhitectura în școala mea” a constat într-o serie de activități în care elevii au redescoperit școala, au prezentat-o arhitectului voluntar și au explicat cum își imaginează locul unde ar dori să învețe și apoi au realizat graficul activităților necesare pentru a-și pune ideile în practică, trecând prin toate etapele și constrângerile unui proiect real. Elevii au fost parte integrantă în proiectul DIGI EDU HACK, gândind soluții pentru digitalizarea educației în mediul rural și regândirea activităților școlare și extrașcolare.
https://digieduhack.com/en/gornesti-beyond-books-and-notebooks-event-page-2019

Atenție la neatenție!-EDWARD project- 26 septembrie 2019

Elevii Școlii Gimnaziale „Teleki Domokos”împreună cu cadrele didactice au punctat prin activități evenimentul  „EDWARD – The European Day Without A Road Death” – Ziua europeană fără decedați în accidente rutiere. Proiectul EDWARD este derulat pentru conștientizarea tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile și consecințele la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulație. Viteza excesivă sau neadapată la condițiile de drum, conducerea sub influența alcoolului, folosirea neregulamentară a telefonului în timpul conducerii autovehiculului, conducerea unor autovehicule cu defecțiuni tehnice constituie o parte din factorii generatori de accidente de circulație. De asemenea, abaterile comise de bicicliști, motocicliști, mopediști, căruțași și indisciplina pietonală determină producerea de evenimente negative pe șosele.

De-a arhitectura în școala mea…..START!

 

Mulți elevi se gândesc la ambientul clasei în termeni de culoare și mobilier, dar nu și la textură, lumină și mai departe la atitudini și sentimentele pe care la au față de ceilalți. În cadrul primei întâlniri din proiectul „De-a arhitectura în școala mea”, împreună cu doamna arhitect Bianca Bărbieru, elevii școlii noastre au făcut primii pași spre a descoperi cum se pot implica în acțiuni de reamenajare a unor spații din școală.

Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor

În fiecare an, pe 23 aprilie, întreaga lume sărbătoreşte cititul – cărţile, autorii, ilustraţiile, editurile. Cărţile au un loc special în viaţa fiecăruia şi, de aceea, elevii Școlii Gimnaziale „Teleki Domokos” din Gornești au ales să realizeze un ”Book- trailer” și să prezinte una din cărțile citite de ei ”Rostogol și vulcanii noroioși” de Lavinia Braniște. 

Mica Unire – 24 ianuarie 2019

A Magyar Kultúra Napja

1 februarie- Ziua Cititului cu voce tare!

15 ianuarie- Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Naţionale este, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române.Activitățile derulate în Școala Gimnazială ”Teleki Domokos” și în structurile arondate acesteia, au avut ca scop promovarea culturii românești, a interculturalitatății şi a multiculturalității prin recitarea de poezii, prezentarea operei eminesciene și a biografiei acestuia, precum și prin materiale video ce au avut ca scop conturarea perioadei în care a trăit marele poet Mihai Eminescu și contemporanii acestuia.

Mulțumim celor implicați!

Karácsonyi Vásár-kézműves termékek, mosolyok és öröm!

Târg de Crăciun- produse hand-made, zâmbete și bucurii!

Decembrie 2018

————————————————————————————————————————————–

Spune NU violenței!

În cadrul proiectului Campania 19 Zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor, în Școala Gimnazială ”Teleki Domokos” din Gornești, Jud Mureș s-au desfășurat activități ce au avut ca scop motivarea tinerilor pentru luarea de măsuri ce pot determina schimbări sociale, precum și implicarea  în prevenirea unora sau mai multora dintre temele asociate violenței.

Obiectivele specifice ale activităților au fost:

  Oferirea tuturor copiilor de medii de învățare sigure, incluzive și eficiente

Asigurarea că toți copiii obțin cunoștințe și abilități pentru promovarea unei culturi de pace și non-violență

-Reducerea impactului violenței în familii, școli și comunități

-Reducerea semnificativă a tuturor formelor de violență în mediul școlar

Grupul țintă a fost format din copii/elevi din ciclul gimnazial și primar, care au lucrat împreună cu profesorii diriginiți, învățătorii  și consilierul educativ al școlii.

poster_19days_2018_FICE_Acor (1)