Extracurricular

Ziua Culturii Naționale

În fiecare an, la 15 ianuarie este marcată Ziua Culturii Naţionale, data fiind aleasă în semn de omagiu faţă de poetul naţional, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889).
Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte.

Fiecare zi este o zi potrivită pentru a promova cultura, interculturalitatea şi multiculturalitatea. Ne cunoaştem prin ceea ce ne apropie, iar lectura, cu siguranţă, ne aduce mai aproape unul de celălalt.

Elevii școlii noastre au realizat activități specifice acestei zile, promovând lectura, interculturalitatea și spiritul de echipă

Târg de Crăciun

Târgul de Crăciun din acest an s-a dovedit a fi prilejul perfect pentru a exersa competențe de antreprenoriat. Decorațiunile realizate de elevi au avut la bază materiale reciclate, materiale naturale și multă creativitate. De la mic la mare, fiecare elev și-a susținut clasa cu idei și multă muncă.


19 zile de prevenire a abuzurilor şi violenţei asupra copiilor şi tinerilor

În perioada 1-19 noiembrie 2019, în contextul Zilei internaţionale de prevenire a abuzului asupra copilului (19 noiembrie) şi al Zilei internaționale a drepturilor copilului (20 noiembrie) în Școala Gimnazială „Teleki Domokos” se vor desfășura activități ce au ca scop informarea elevilor, părinţilor și cadrelor didactice cu privire la recunoașterea formelor de abuz (inclusiv prin intermediul comunicării online) şi neglijare, trafic de persoane, consum de droguri sau alte substanţe ilicite etc. precum şi să intervină, alături de alţi specialişti.

Comunități școlare

Școala Gimnazială „Teleki Domokos” din Gornești face parte din comunitatea școlilor mureșene cu deschidere spre noutate și viziuni care să dezvolte elevilor competențe necesare incluziunii sociale și susține prin implicare activitățile pe care aceste școli le realizează.

Felicităm Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr.1 Tg. Mureș pentru inițiative și le mulțumim organizatorilor pentru parteneriate și oferirea posibilității de a le fi alături.


ZÎN – Ziua Învăţării Nonformale 2019

Și anul acesta, în octombrie, nonformalul a fost celebrat de elevii noștri ! În acest an direcțiunea școlii a decis să pregătească elevilor o surpriză.

Propria clasă în aer liber, un loc deschis învățării dincolo de pereții școlii! Vă mărturisim că orele ținute aici au fost cu adevărat interesante. Țineți aproape, avem în plan reamenajări, înfrumusețări și noi activități captivante!

De-a arhitectura continuă…!

Astăzi, elevii, utilizatorii de zi cu zi ai școlii noastre, au fost în măsură să ne informeze despre cum și-ar dori să fie școala care să-i pregătească pentru viață. Întâlnirea nr.2 din proiectul „De-a arhitectura în școala mea” a constat într-o serie de activități în care elevii au redescoperit școala, au prezentat-o arhitectului voluntar și au explicat cum își imaginează locul unde ar dori să învețe și apoi au realizat graficul activităților necesare pentru a-și pune ideile în practică, trecând prin toate etapele și constrângerile unui proiect real. Elevii au fost parte integrantă în proiectul DIGI EDU HACK, gândind soluții pentru digitalizarea educației în mediul rural și regândirea activităților școlare și extrașcolare.
https://digieduhack.com/en/gornesti-beyond-books-and-notebooks-event-page-2019

Atenție la neatenție!-EDWARD project- 26 septembrie 2019

Elevii Școlii Gimnaziale „Teleki Domokos”împreună cu cadrele didactice au punctat prin activități evenimentul  „EDWARD – The European Day Without A Road Death” – Ziua europeană fără decedați în accidente rutiere. Proiectul EDWARD este derulat pentru conștientizarea tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile și consecințele la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulație. Viteza excesivă sau neadapată la condițiile de drum, conducerea sub influența alcoolului, folosirea neregulamentară a telefonului în timpul conducerii autovehiculului, conducerea unor autovehicule cu defecțiuni tehnice constituie o parte din factorii generatori de accidente de circulație. De asemenea, abaterile comise de bicicliști, motocicliști, mopediști, căruțași și indisciplina pietonală determină producerea de evenimente negative pe șosele.

De-a arhitectura în școala mea…..START!

 

Mulți elevi se gândesc la ambientul clasei în termeni de culoare și mobilier, dar nu și la textură, lumină și mai departe la atitudini și sentimentele pe care la au față de ceilalți. În cadrul primei întâlniri din proiectul „De-a arhitectura în școala mea”, împreună cu doamna arhitect Bianca Bărbieru, elevii școlii noastre au făcut primii pași spre a descoperi cum se pot implica în acțiuni de reamenajare a unor spații din școală.

Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor

În fiecare an, pe 23 aprilie, întreaga lume sărbătoreşte cititul – cărţile, autorii, ilustraţiile, editurile. Cărţile au un loc special în viaţa fiecăruia şi, de aceea, elevii Școlii Gimnaziale „Teleki Domokos” din Gornești au ales să realizeze un ”Book- trailer” și să prezinte una din cărțile citite de ei ”Rostogol și vulcanii noroioși” de Lavinia Braniște. 

Mica Unire – 24 ianuarie 2019

A Magyar Kultúra Napja

1 februarie- Ziua Cititului cu voce tare!

15 ianuarie- Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Naţionale este, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române.Activitățile derulate în Școala Gimnazială ”Teleki Domokos” și în structurile arondate acesteia, au avut ca scop promovarea culturii românești, a interculturalitatății şi a multiculturalității prin recitarea de poezii, prezentarea operei eminesciene și a biografiei acestuia, precum și prin materiale video ce au avut ca scop conturarea perioadei în care a trăit marele poet Mihai Eminescu și contemporanii acestuia.

Mulțumim celor implicați!

Karácsonyi Vásár-kézműves termékek, mosolyok és öröm!

Târg de Crăciun- produse hand-made, zâmbete și bucurii!

Decembrie 2018

————————————————————————————————————————————–

Spune NU violenței!

În cadrul proiectului Campania 19 Zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor, în Școala Gimnazială ”Teleki Domokos” din Gornești, Jud Mureș s-au desfășurat activități ce au avut ca scop motivarea tinerilor pentru luarea de măsuri ce pot determina schimbări sociale, precum și implicarea  în prevenirea unora sau mai multora dintre temele asociate violenței.

Obiectivele specifice ale activităților au fost:

  Oferirea tuturor copiilor de medii de învățare sigure, incluzive și eficiente

Asigurarea că toți copiii obțin cunoștințe și abilități pentru promovarea unei culturi de pace și non-violență

-Reducerea impactului violenței în familii, școli și comunități

-Reducerea semnificativă a tuturor formelor de violență în mediul școlar

Grupul țintă a fost format din copii/elevi din ciclul gimnazial și primar, care au lucrat împreună cu profesorii diriginiți, învățătorii  și consilierul educativ al școlii.

poster_19days_2018_FICE_Acor (1)